Alintatul de House


Am inceput sesiunea cu un maraton de House. Am niste ritualuri de sesiune si unul dinre ele e sa incep un serial nou. In sase saptamani am vazut toate cele 4 serii existente. Le-as fii putut vedea intr-un timp mai scurt, dar am si invatat in timpul asta. As vrea in randurile ce urmeaza sa incerc sa-i fac o radiografie serialului dar si persionajului.
Serialul House M.D. a fost produs de NBC, primul sezon, dupa care a migrat la Fox. Prima serie a fost cam lipsita de sare si piper, incepand cu a doua serie, producatorii au legat conexiuni si ne-au perzentat si un pic din vietile personajelor. Este un serial ciclic. Fiecare episod este creat dupa acelasi calapod. La un momend dat ma plicitsisem. Fiecare episod incepe cu prezentarea personajului ce va fii pacientul echipei lui House, apopioi, dupa generic aflam cum accepta House cazul si incepe investigarea si dezlegarea puzzle-ului. Personajul trebuie neaparat sa verse sange, sa inceapa sa tremure, ca sa faca o criza si stop cardiac; la 2-3 episoade trebuie sa ceceze rinichii si unul din posibilele boli trebuie sa fie LUPUS. Cred ca producatorul serialului are o fixatie cu aceasta boala. In primele episoade a fost un caz cu lupus iar apoi mereu e suspectr de lupus. la un moment dat cand House ramane fara echipa si isi folosete ingrijitorul pe post de echipa si el spune ca pacientul ar avea Lupus, pe motiv ca bunica sa a avut.
Pe la minutul 35 al episodului se pune diagnosticul, care desigur nu e bun, tratamentul nu merge. Adevaratul diacnostic, care de obicei e banal, ii apare lui house in minte, brusc, facan o analogie stupida cu un lucru pe care il vede.
Noroc de finalele de sezon si inceputul unui nou sezon ca sec mai schimba cate ceva, episoadele ies din tipar. Am impresia ca se mai intamlpa asta si la mijlocul sezonului pentru a recapta atentia privitorului saturat de ciclicitate.
Sezonul 4 in schimb a fost cel mai genial. Faptul ca si-a pierdut echipa si a inceput sa caute una noua, pornind de la un joc, a fost interesant. Semana la un moment dat cu Ucenicul lui trum, dar era altceva. Oricum, in afara de 13, nu imi place nici unul din doctorii noi, mi as fii dorit ot pe aceia vechi. Finalul sezonului 4 a fost mai mult decat genial, ideea a fost buna si foarte buna pusa in scena. Momente anticipative si antiteze. Oricum anul asta, dupa greva scenaristilor toate seialele americane de televiziune s-au intors cu forte noi.
Daca serialul nu mi se pare un serial bun, personajul da.
Gregory House mi se pare genial. Si oentru ca este un geniu, ii observam si latura sa nebuna, pe care orice geniu o are. O fii vorba de sifilis sau nu, dar e genial. pe langa faptul ca isi da sema de ceea ce are un personaj, prin cele mai neortodoxe metode, stie cum sa se impuna, risca foarte mult si nu face compromisuri. Este increzator in el, asta ii da putere. pe langa latura sa de doctor exceptional exista si latura neagra. Este dependent de droguri, intr-un fel. Medicamentele pe care le ia pentu dureri ii provoaca dependenta si probabil durerea sa este mai mult in creer decat in picior. Si pe langa toate astea, este un alintat. Se vede ca este singur la parinti. Un razgaiat, un copil prin sintr-un corp de om mare. Nu se lasa pana nu are ceea ce vrea, jigneste pe toti si este un antisocial, tanjind inasa la popularitate, fara sa o arate. Sunt calitatile uniui copil alintat, ce astazi e baiat mare. Daca nu i se face ceea ce vrea, face tot posibilul, tipa, face scene, se razbuna copilareste iar cand primeste ceea ce crede ca i se cuvinea, dupa toate scenele de tanc, nu spun multumesc, eventula chiar vrea mai mult. Fie ca e vorba de pastile, de locul de parcare, de mocheta sau de televizor, isi bate jos ci o streseaza pe Cuddy pana obtine ceea ce vrea, jignind si taind in carne vie.
Cam asta e House, un personaj genial, prins intr-un seiral ce nu este atat de bun, sau ce e bun datorita personajului.
Si inca ceva... Imi place cum invadeaza casele pacientilor pentru a descoperii ceva, carfe ajuta la rezolvarea cazului. Un amic de-al meu spunea ceva de genul "A, House, ala care iti cauta prin casa si spune. Ai sifils, esti o curva, am descoperit chilotii tai cde latex in dulap". Ideea de a cauta prin casa, fara a stii, dentru a nu disparea urmele face parte din modul lui misterios in care rezolva cazurile
Pe curand....

Comentarii

Postări populare