Farmacii

In Romania cred ca exista o farmacie la 200 m fata de alta. In Bacau e sigur asa. Farmacistul roman, din ziua de azi sta la tejghea si vinde. Inainte cel de la tejghea era asistent, iar fatmacistul lucra in spate la creme sau tincturi. Azi nu se mai fac creme in farmacie, cica ne e convenabil, e prea scump si nu se cumpara, cand exista atatea pe piata. Eu unul, daca as fii farmacist as face creme, celputin pentu mine si pentru ceea ce am eu nevoie, o reteta personalizata ce va avea efectele ce niciodata o crema de pe comert, generalista, nu va avea. Am avut odata o solutie impotriva amtretii facuta de o farmacista, solutie ce mi-a facut foarte bine.
Dar totusi e vital ca farmacistul sa stea si sa vanda. In Romania sistemul medical e la pamant si omul de rand merge la farmacist cand are o problema pentru ce il xfatuieste si ii vinde apoi de ce are nevoie, fara sa il fraiereasca pentru ca e concurenta mare. Daca ar merge la doctor, ar pierde timp, bani si probabil ca se va simtii si ultimul om, acand in vedere ca doctorii au niste figur in cap... Eu mai am o teorie legata de aspectul asta. Oamenii nu prea merg la doctor pentru ca au fost speriati cu doctorul cand erau mici si undeva in subsontient s-a produc aceasta reticenta fata de medici. E o prostie sa spui copilului tau cand e mic si obraznic "Taci din gura ca vine doctorul si iti face injectie in limba". Vai de saracii pediatrii. Sau si mai rau sa spui "Lasa ca ajungi tu la scoala si o sa vezi acolo ce o sa patesti daca o sa fii obraznic". Eu unul am fost speriat cu politistul si azi am o reticenta cand vad politia.
Dupa cum spuneam, farmacistul a ajuns un fel de medic de familie ce iti prescrie medicamente pentru boli far complicatie si te roaga sa mergi la doctor cand ai nevoie de un antibiotic sau cand gluma se ingroasa. Eu consider ca trebuie sa ai un farmacist al tau, la care sa mergi mereu, care sa iti cunoasca "istoria farmaceutica" si sa stie ce sa iti dea la un moment dat. Oricum nu trebuie sa eviti sa vezi un doctor.
Avad in vedere ca sunt foarte multe farmacii si pe langa asta au mai aparuti si lanturi farmaceutice, farmacistii au tot felul de tehnici de marketing pentru ca pana la urma e o afacerse si asta. Avand in vedere ca e din ce in ce mai la moda sa te tratezi naturist (eu unul o fac de mult), pe langa plafarele ce s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie si se numesc mai nou "farmacii naturiste", si in farmaciile conventionale au aparut medicamente naturiste. Pe langa celebra crema de galbenele(ce este buna la toate), au aparut timid medicamente ca Spiruliana,Hofimun sau altele, pana la creme de plante sau tincturi,
Ieri am cautat un anume medicament pentru picioare (dureri, osteoporoza, etc) ce are un nume nasol si este facut in mare planta dintr-o planta ce poarta numele de "Ghiara Diavolului". Medicamentul este la moda si se gaseste cam in toate farmaciile(la inceput il gaseam doar la cele naturiste). Peste tot unde mergeam nu il mai aveau dar in schimb imi prezentau unguientul de care nu aveam nevoie. In una din faracii, unnde l-am si gasit am trait o experienta amuzanta. Deja satul de cautare si convins ca trebuie sa ajung in celalalt capat al orasului sa iau de unde stiam eu de fapt, am cerut cu jumatate de gura "Ghara diavolului. Se facea ca farmacia era si pe langa o biserica si inauntru se afla la rand si o enoriasa. Saraca babuta cand a auzit ce cautam a tresartit si s-a inchinat. M-a ainfundat rasul dar si bucuria ca in sfarsit gasisem medicamentul. Si nu numai asta, curioasa din fire babuta a intrebat la ce e bun si dupa ce a fost instruita de farmacista si dupa ce a aflat ca nu e scump de loc, a luat si ea o cutie sa vada daca o sa ii priasca.
In incheiere vreau sa va spun ca printre cutiile de Baraka sau alte medicamente naturiste, am vazut si o Viagra naturista ce era cumparata in fata mea de un domn prezentabil de vreo 60 de ani.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare