Impamantanirea la romani

Romanul are o caracteristica a sa, cea de impamantanire. Citeam odata pe blogul lui Bendeac despre cele 10 obsesii ale romanilor si cu ceea ce am vorbit la o ora de curs, la tehnologie, m-am gandit sa scriu acest articol.
Roamanul simte mai mult ca orie alt neam sa aiba proprietate. De la Ion, incoace, luptam pentru pamantul nostru, pe care sa ne facem o casa, o gradina, in care sa ne facem un gratar si sa ne culctivam ceva acolo, cu toate ca e posibil sa nu ne iasa. Romanul inca isi incarca congelatorul cu carne, cu toate ca acum gasesti la orice ora orice sa cumperi, insa daca nu stie ca are el acolo, pentru zile negre nu se simte bine.
Cam tot romanul care pleaca afara sa lucreze din primii bani isi cumpara o masina, ca sa aiba cu ce sa se intoarca si apoi sta acolo pana isi trange bani sa isi faca o casa a lui. Din punctul asta de vedere, noi viitorii ingineri constructori o sa avem de munca, cu tot cu criza asta (sau Al Treilea Razboi Mondial, despre care e tot la moda sa se vorbeasca (nici nu vreau sa ma gandesc ca s-ar putea intampla asa ceva (Doamne cate paranteze :)) ))).
Datorita dorintei de a avea propria casa, romanul nu prea migreaza, ca americanul, dintr-o parte a alta a tarii, pentru o slujba mai buna. Se impamantaneste intr-un oras, eventual cel in care s-a nascut, sau cel in care a studiat, si isi traieste acolo toata viata. Pe timpul raposatului cand dupa terminarea facultatii se faceau repartitii pentru serviciu, daca nu gaseai sau prindeai ceva pe langa ai tai, erai nevoit sa pleci la mama dracului, dar pana la urma tot reuseau sa ajunga acasa(Multumesc astfel mamei mele ca nu a ramas in Marasesti ca nu cred ca orasul ala facea fata unei persone ca mine :P ).
Am ramas surprin sa vad ca in Iasi, cu toate ca e un oras mare si ar trebuii sa fie mai desghetat, dar cred ca este o caracteristica a pertii de Est a tarii (Bacaul e totusi mai central), ca oamenii tin foarte mult la niste tradtii invechite. Foarte putini cumpara produse semipreparate, salate deja facute, in hypermaketuri, dorind sa le realizeze totul in casa. oricum romanul gateste mult acasa, de aceea priectele alea cu bucataria deschisa nu prea sa potrivesc la noi, ca imputi casa de peste, daca il gatesti. Tot in Iasi, am intalnit oameni, colege de-ale mele care vor sa se marite oentru ca asa trebuie sa faca. Sa isi gaseasca un barbat pe care sa il ia de sot, barbatul respetiv fiind un fel de bun la toate. Ceea ce mi se pare absurd. nu tyrebuie neaparat sa te mariti, mai nou cidul civil iti da dreptul la partaj prin logodna, ce insemana ,tot dupa noul cod civil, un simplu contract semnat intre parti; iar cat despre barbatul bun la toate... ar da faliment tamplarii, instalatorii, electricenii si celalatae firem de prestari sevicii.

Cam atat despre traditiile impamantanite ale romanilor.
Pe curand....

Comentarii

Postări populare