Influenta primului razboi mondial asupra modei

Dupa cum probabil stiti, sau cel putin cei ce ma cunosc destul de bine, stiu, imi place sa ma uit la productii romanest: filme, seriale. Daca imi plac, ma uit pana la sfarsit, daca nu, raman cu ideea facuta de la primul episod. Nu a existat un serial romanesc, din care sa nu vad un episod si multe din ele au ramas doar cu acel episod. Trebuie sa recunosc ca cei de la Acasa fac o treaba buna, oarecum cu aceste seriale, in care au si actori mari, ce impodobesc scenariul.
Anul acesta Acasa se prezinta cu un serial de epoca, Aniela, actiunea avand loc la 1900. Aveam o banuiala, ca dupa tigani va urma epoca, avand in vedere ca sunt considerate cele mai interesante seriale, investiile fiind enorme. Fra reclama la suc, la detergent, la sampon, fara sponsori la haine si mobilier.
Dar nu vreau sa vorbesc despre Aniela, pentru ca nu sunt aici sa fac reclama unui serial ce nici macar nu a inceput, ci sa vorbesc despre un lucru ce m-a frapat si m-a facut sa cercetez.
In serial, personajele poarta rochii de epoca, personajele ar fii de varsta cu bunica bunicii mele. Am vorbit cu bunica si mi-a zis ca ea de cand si-o aminteste pe Mama Mare, si-o aminteste cu haine normale.
Desigur. Nu degeaba perioada interbelica e considerata cea mai prolifica perioada. Primul razboi mondial a revolutionat moda, cel putin la femei. Ele au renuntat la rochiile pompoase, la palariile mari si pentru ca faceau voluntariat, pe front, in infirmerii sau la cantine sau pentru ca au ramas la oras, incepand sa lucreze in fabrici, ca sa aiba cu ce sa isi intretina familia, femeile au renuntat la fustele lungi si multe, penteu una mai scurta, au renuntat la parul lung, tunzandu-se.
Astfel rochiile de epoca, pornind de la cele cu crinolina, pana la cele cu fund mare, de la 1900. au disparut luand locul celebrului taior Dior.
Astfel aparea femeia emancipata, femeia model a perioadei interbelice. Astfel a disparut printesa ce-a de toata ziua si a aparut noua femeie.
Ce am castigat noi barbatii? Nu stiu... poate mai putine haine de dezbracat de pe ele... (O urma de misoginisrm, altceva nu imi vine in cap)
Pe curand...

Comentarii

Postări populare