In numele lui Dumnezeu


Daca tot am scris mai rar, vara asta si daca ultimul meu articol a fost oarecum istorico-educativ, am hotarat ca si acesta sa fie la fel.

vara trecuta am ales ca "serial de vara" The Tudors - Dinastia Tudorilor. Serialul infatiseaza viata lui Hanry al VIII-lea, cel ce a infintat Anglicanismul, religie oficiala in Anglia, pentru ca Papa, cel care avea ultimul cuvant de spus la incoronare, nu a fost de acord cu divortul lui Hanry si cu casatoria sa cu Anne Bolene.
Cea de a treia serie, cea la care ma uit acum il infatiseaza pe rege cu ce-a de a treia sa sotie, Jane, ce de fapt este catolica si incearca sa faca pace si sa readuca Catolicismul la curte.
Pe masura ce Anglicanismul castiga teritoriu sau era impus, in tinut, manastirile au fost distruse, averile manastiresti confiscate, oamenii s-au razvratit si in Anglia a inceput o rascoala, sau de ce nu un razboi civil.
Uitandu-ma la asta m-am gandit la cate lupte s-au dat in numele religiei, la cruciade si de ce nu la toate rautatile comise de biserica in asa zisul nume al lui Dumnezeu, de fpat aparandu-si interesele.
Cati oameni de stiinta au fost omorati de inchizitie in Evul Mediu, cate carti au fost arse sau secrete pastrate pentru ca omul sa nu aiba acces la cunostiinta si ca conducatorii bisericii sa-l proclame pe Dumnezeu cauza tuturor efectelor, de frica ca atunci cand omul va cunoaste adevarul se va indeparta de credinta, de fapt de cei ce sunt imaginea credintei.
Insa astazi, oamenii moderni, cu toate ca stiu infinim mai multe lucruri decat cei din Evul Mediu, se intorc la credinta ori de cate ori au ocazia. Cei dret ca oamenii msai simpli, mai limitati mintal sau cei saraci manifesta credinta mai mult decat bogatii, intelectualii sau cercetatotii, Dumnezeu exista si astazi in sufletele noastre.
La noi, oricum doctrina inca se pastreaza, Ortodoxismul, dupa cum ii spune si numele este, mai rigid, mai conservator, insa atata timp cat bisericile ortodoxe, sunt calduroase, primitoare, fata de cele catolice sau oricare alta secta desprinsa din catolicism, ce sut reci si impunatore, ortodoxul va fii mai aproape de Dumnezeu. Oricat de ciudate, de primitive pot parea slujbele in bisericile mici ortodoxe, in putina lumina, in fum de lumanari si tamaie, ce poate aduc aminte de o pestera, dar de fpat ele pastreaza mai aproape de adevar adevarata credinta, uitata undeva in urma in bisericile catolice sau reformate, in care primeaza luxul si grandoare.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare