Jurnal de calatorie - Vaslui - Ziua 1

Initial trebuia sa mergem in Bistrita dar din cauza caldurii dar si a ploilor ce au fost pana acum am amanat excursia. Si cum mama nu vroia sa isi iroseasca concediul degeaba s-a gandit sa ne scoata mentalitatile din cap si sa ne arate ca Vasluiul nu e atat de rau cum pare.
M-am trezit la ora 7 si mi-am strans laptopul. Mama ma amenintase ca plecam la 8. Logic ca am plecat la 9 si ca am fost signurul ce s-a trezit atat de devreme si a asteptat...
Am ajuns la Solesti unde teoretic trebuia sa vedem conacul familiei Rosetti ce pe siteul Consiliului Judetean Vs spunea ca e muzeu. Era ruina, parasit de curand, plin de sticle sparte si miros de urina. Vis a vis e biserica familiei, biserica unde conform ghidului magic al mamei este ingropata Elena Cuza. Biserica era inchisa, nu era nimeni sa o deschida insa mormantul era intre boscheti, in curte.
Am pornit inainte sa vedem Movila lui Burcel, celebra pentru ca acolo a cazut Stefan cel Mare de pe cal si Burcel s-a facut movila ca sa se urce domnul pe spatele sau si de pe el pe cal. Stefan nu l-au itat si l-a facut boier, astfel aparand familia Movila. Astazi ep aceasta movila este un monument inchinat lui Stefan cel Mare si o manastire.
In Vaslui am vizitat Muzeul Judetean (teoretic de istorie, practic si de etnografie si arta contemporana si muzeu al peronalitatilor Vasluiene), am vazut-o pe Alexandra Ghiban intr-o parcare, ne-am plimbat prin centru, am mancat si am vizitat Biserica Domneasca.
Apoi am plecat spre Banca, la pensiunea unde suntem cazati. Pe drum ne-am mai oprit la monumentul inchinat luptei de la Vaslui, a lui Stefan cel Mare, monument ce inseamna o statue de aprocimativ 7 metri, aflata pe un postament de 8 metrii, aflata pe un varf de deal la care se ajunge unrcan 113 scari (eu le-am numarat). Apoi in final al ajuns si la cazare, de unde va scriu.
Pe curand...

Comentarii

  1. Mergeţi de vedeţi şi Parcul Copou din Vaslui, era tare frumos (acum nu mai ştiu că nu am mai fost de muuuuult). Pe o străduţă de la stânga (cred că ultima sau penultima înainte de intrarea în parc) este o casă din cărămidă sunt inscripţionate numele Iulian şi Iuliana, legenda spune că ei au murit în acea casă fugiţi căci se iubeau şi părinţii erau împotriva lor. Mai e Palatul Mavrocordat transformat in Palatul Copiilor. Altceva nu ştiu ce să zic, nu pot să recomand restaurante căci nu am mai fost într-unul de 5 ani, dar daca vrei mă pot interesa. Vacanţă plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu unde e Parcul. Nu am vazut nici un indicator. Palatul copiilor e in reabilitare, am pus o poza cu el pe foroblog. Daca ma poti ajuta si spune unde e parcul copou, o sa il vizitam duminica. Azi am fost la BArlad si maine mergem la Husi. O sa aflii detalii pe blog :D, in curand...

    RăspundețiȘtergere
  3. Parcul Copou e undeva ca capatul strazii Mihail Kogalniceanu (in intersectie e liceul cu acelasi nume, un monument al eroilor si 100m mai la deal pe dreapta e cea mai veche scoala din oras - unde am facut si eu, sc. nr 3). Din centru nu e departe, dar sincer nici nu stiu cum sa explic acum, nu e greu, intrebati pe cineva ca e foarte usor. Aaa, si aproape de centru e si Tribunalul in fata caruia e un monument foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  4. Era să uit, când te afli în centru, în faţa lui Ştefan, traversează strada şi ajungi în teatrul de vară unde e o superbă fântână arteziană care din păcate nu funcţionează, dar e frumoasă ca şi construcţie. În plus parcul e foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  5. Alexandra Ghiban03 iunie, 2011

    abia acum m-am regasit printre randurile tale...amuzant:)

    RăspundețiȘtergere
  6. da, am dat sa strig dupa tine dar mama a zis ca e urat sa strig pe strada

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare