La teatru (4): Zelul Macelului


Nimanui nu ii place sa se futa pe Tatal Nostru. Asta este replica dura din piesa, replica pentru care doamna de la agentie ne-a spus sa nu mergem la piesa. Insa am riscat si s-a meritat pe deplin.
Am ales piesa aceasta pentru ca era una din piesele jucate la Sala Studio "Teofil Valciu", sala in care nu vazusem inca niciun spectacol.
Zeul Macelului este o piesa scrisa de cea mai in voga dramatrurg francez al moemntului, Yasmina Reza, dramaturg ce aprimit premiul Tony pentru cea mai buna comedie de pe Brodway in 2009 si premiul Laurance Olivier pentru cea mai buna comedie, tot in 2009. In premiera nationala, piesa s-a jucat pentru prima data, la Teatrul National din Iasi, pe 27 martie 2010, de Ziua Mondiala a Teatrului, regizata chiar de directorul TNI Cristian Hadji - Culea.
Comedia prezinta doua familii din Paris ce se intalnesc pentru a discuta despre ceea ce s-a intamplat intre copii lor. Unul dintre baieti l-a lovit pe altul, cu un par in gura, spargandu-i doi dinti pentru ca nu a fost primit in gasca si pentru ca a fost facut turnator. Pornind de la o intalnire amiabila, ce parea ca duce spre o prietenie, totul se transforma intr-un raboi de onoare a copiilor, a familiilor, apoi un razboi in interiorul cuplului si chiar intre sexe.
Este inca o piesa pe care o recomand cu drag.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare