Advanced structural materials and more...

Astazi m-am trezit, ca de obicei, la 7 jumatate, am luat micul dejun dupa care m-am uitat la un episod dintr-un serial. Dupa ce am terminat de urmarit serialul am pus rufe la spalat si m-am apucat de citit pentru tema de miercuri.
Cursul de astazi incepea la 14:45 insa la 1 am plecat ca sa iau pranzul la cantina facultatii. Ieri la 12 era foarte aglomerat si m-am gandit ca osa fie asa si acum. Insa m-am inselat si era destul de liber. La 12 este full pentru ca e pauza de masa iar acum erau doar persoane care ori nu mai aveau ore ori care venisera mai devreme sa manance, ca si mine. Am mancat pulpa de pui la gratar cu cartofi prajiti si maioneza, cu furculita si am baut Fanta de portocale. A fost un pranz ca in Romania. Apoi pentru ca aveam destul timp ramas (40 de minute) m-am dus la papetarie sa ma uit ce au pe acolo si mi-am luat mine de stilou. Am descoperit primul aparat de cafea din Japonia si mi-am luat un capucino fierbinte.
Apoi m-am indreptat spre sala de clasa.
Cursul de astazi se numeste: Materiale structurate avansate si este predat de un profesor tinerel chinez, care este paralel cu engleza. Noroc ca citea de pe slideruri si singurile explicatii suplimentare erau niste scheme sau desene pe care le facea la tabla.
In Japonia cladirile civile, comerciale sau industriale sunt studiate si proiectate de arhitecti cu master (deci eu am o specializare cam de arhitect cu mai multe cunostinte tehnice dar cu mai putine talente artistice), inginerii constructori proiecteaza drumuri, poduri, tunele, baraje, instalatii de apa, canalizare, electrice si gaz (adica celalte doua specializari de la noi plus Hidro). Cursul de astazi are ca tema prezentarea materialelor folosite in proiectarea podurilor si careva metode de calcul ale podurilor (sunt paralel aici insa a luat-o de la baza).
Pe parcursul cursului profesorul a pus intrebari iar cin stia putea sa raspunda. La un moment dat pe un slide era o grinda cu zabrele si a intrebat daca e statica sau nu. I-am raspuns ca e si m-a intrebat de ce. Ma blocase. Cum sa ii explic ca e la fel ca la un mar, ca daca il vad stiu ca e mar. I-am zis ca arata ca o grinda cu zabrele static determinata si toata lumea a inceput sa rada. M-am ambitionat si i-am zis ca exista niste forule prin care determini gradul de determinare insa nu mi le aduc aminte dar din experienta din scoala stiu ca aceea e statica. A zambit si a zis ca am dreptate, e statica. Insa nici el nu a explicat de ce. Apoi a intrebat de ce o grinda se armeaza jos si inafara de mine nimeni nu a stiut. Spun asta pentru ca nu a vrut pe mine sa ma lase sa explic ci se astepta la altii care nu raspunsesera. I-am spus ca grinda e supusa in partea superioara la compresiune iar in cea inferioara la intindere iar betonul are o rezistenta la intindere de aproape 10 ori mai mica decat cea la compresiune si pentru ca nu ceda se armeaza, armaturile preluand forta de intinere, otelul avand o comportare buna la intindere. A fost foarte incantat de raspuns si m-a intrebat de ce la podul din imagine sectiunea grinzii este in T si nu un dreptungi. I-am raspuns ca din motive de optimizare si a zis ca nu e adevarat. Apoi a numit un alt student care i-a zis ca se decupeza din dreptungi un T pentru ca in partile exterioare inferioare nu sunt tensiuni iar profesorul i-a zis ca e bine. M-am uitat la el si i-am zis ca acelasi lucru am zis si eu. Nu intelegea cum e acelasi lucru asa ca a trebuit sa ii explic ce insemna oprimizare si ca se refera la gasirea unei solutii mai bune din punct de vedere al consumului de material, de aceasi calitate in rezistenta. Asa a realizat conceptul si mi-a spus ca am dreptate. Asa ca am ajuns la concluzia ca dupa 3 raspunsuri bune profesorul ma place si cu toate ca nu stiu nici o boaba de proiectare de poduri o sa ma inscriu la curs.
Ieri mi-a venit cardul de la banca. Mi-am deschis cont la JP Bank, banca postei japoneze, una din cele mai marei banci din tara si cred ca singura de stat. Oricum eram obligat sa aleg aceasta banca pentru a primii bursa. Cardul nu arata ca cele din Romania, de aceea cred ca nu imi merge cardul de acasa. Adica are aceasi forma, are chip insa nu are banda magnetica de pe spate. In statia de tren exista un bancomat pentru JP si cand m-am intors am intrat sa vad cum functioneza. Bancomatul se afla intr-o camera, unde sunt de fapt doua bancomate. Apesi pe buton sa ti se deschida usa si iti vezi de treaba, fara sa te ploua, sa te bana vantul sau ploaia. Bancomatul de pa JP Bank e cam ca cel de la ING. Are tuch screen, poti sa selectezi limba engleza si ca operatiuni poti sa depui sau sa retragi bani.
Maine am doua cursuri: Soil Dinamics si Foundation Engineering, cel din urma fiind predat de profesorul meu coordonator si este in japoneza. Profesorul ne-a spus ca este obligatoriu pentru noi cursul dumnealui si ca va avea prezentarea power point in engleza, iar el va vorbii aceleasi lucruri in japoneza. Cred ca va fi destul de dificil sa pot sa ma concentrez sa citesc in timp ce el bate campii intr-o limba pe care nu o inteleg. Insa cred ca va fi interesant.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare