Semnificatia numelui

Scrisesem ieri despre faptul ca am cunoscut niste oameni deosebiti, cu care timp de trei ore am discutat despre o droaie de lucruri. Unul dintre subiecte a fost semnificatia numelui.
Nikolai are aceasta pasiune cu numele. Vrea sa stie ce insemna numele tau, sau povestea lui. Isi cunoaste seminifactia numelui lui, o stie ce a pritenei lui (Kelly inseamna amazoana), stia sa explice si numele lor de familie asa ca a inceput sa ne intrebe pe noi.
Mi-a spus ca de obicei crestinii au nume de sfinti si ca tarile romanie cau de obicei nume romane, insa nu auzise niciodata numele Horea, asa ca banuia ca e ceva in istoria Romaniei, sau ca insemna ceva in romana. I-am explicat ca e numele unui revolutionar roman, ce inainte sa fie revolutionar era organizator de hore si era cel care dansa cel mai bine, si cel care mana dansul, si cum dansul se cheama hora, el horea. De aici i-a venit porecla, porecla ce acum e numele meu.
Apoi i-am explicat ce inseamna numele de familie. Ca Sibisteanu inseamna cel din Sibiu. Pentru ca acum cateva genereatii, familia de pe partea tatalui s-a mutat din Sibiu in Vrancea si erau strigati asa, cei din Sibiu, adica Sibisteanu. Hakan mai stia pe cineva din Romania si m-a intrebat daca toate numele de familie se termina cu U. Era cam adevarat, pentru anumite nume. Explicatia fiind ca acele nume reprezinta o merserie: Popescu (popa), Diaconu (diacon), Moraru (morar), dar mai sunt si nume de familie care iti spun apartinenta la mama, adica sunt numele maemei ca Airinei, Aioanei, Asavei, ceea ce insemna ca el e copilul Irinei, sau Ioanei sau Savei (din Al, a ajuns A, Al '/A Irinei=Airinei).
Insa in Turica si in Japonia fiecare nume insemna ceva. Hakan de exemplu inseamna lider de trib, numele fratelui lui (ce nu il mai tin minte) insemna Lider de armata (nume ce i se potriveste, pentru ca acum lucreaza in armata), japonezele care erau cu noi aveau nume ca fulg de nea si boboc de orez. E interesant. Nikolai deja isi doreste doua fete pentru ca stie doua nume deosebite, unul turcesc si unul japonez. Reflexia lunii in mare si Portile paradisului. Trebuie sa fac rost de nume, si sa le tin minte, pentru ca sunt, intr-adevar niste nume frumoase.
Kelly are o pritena americana al carui nume insemna Pamant. S-a maritat cu un tip turc, al carui nume insemna apa. Ea este insarcitnata, si vor pune numele la copil Insula. E atat de frumos, si bine gandit.
Incep sa ma gandesc si eu la semnificatia numelor de acum incolo.
Pe curand...

Comentarii

  1. Ce fain e ultimul pasaj, chiar îţi dă de gândit... Să pui numele copilului Insula, adică Pământ în Apă. Foarte fain!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare