Asa incepe o prietenie frumoasa

Va povesteam cand am fost la vot ca am cunoscut-o pe Raluca Nagy, ce este pe un program de schimb pe experienta, la post-doc, la Waseda.
Din cauza programelor incarcate si pentru ca nu reuseam sa gasim un moment in care amandoi sa fim liberi, ne-am vazut abia marti. Sincer nu stiu cand au trecut 4 ore jumatate... Rar mi-a fost sa intalnesc persoane cu care sa pot vorbi pentru 4 ore de la prima vedere. Am simtit un sentiment de deschidere si siguranta in ea si faptul ca e foarte desteapta si lucreaza intr-un domeniu ce pe mine ma fascineaza, antropologia, a facut ca timpul sa zboare.
Eu ma deschid rar unei persoane pe care abia o cunosc si de obicei pentru mine primele intalniri sunt ciudate. Niciodata nu stiu cum sa reactionez, ce sa zic sau cum sa ma conport insa marti a fost o zi castigata. Deseori invidiez oamenii ce au o cultura vasta si o experienta mare de viata pentru ca au avut curajul sa faca anumite lucruri mai repede decat mine. Ea e plecata la studii prin diferite tari de mult timp si cunoscund oameni si culturi diferite e deschisa.
Am ras mult despre obiceiurile japoneze. La fel ca mine, ea nu a fost un fan al Japoniei si cand a aparut aceasta oportunitate, sa vina aici un an, a hotarat sa nu citeasca prea multe despre ci sa aiba un soc cultural. Socul asta cultural te ajuta mult cand vrei sa studiezi un popor, o cultura. Noi, veniti din Europa, fara sa avem habar de nimicurile japoneze, le intelegem altfel decat cei ce invata in scoala sau citesc despre asta.
Raluca a definit bine cultura asta: "incearca sa iei tot ce ai invatat tu acasa ca e frumos sa faci si fa invers". Exemple?:
1. In Japonia se soarbe supa. Cred ca am mai povestit despre asta de mai multe ori: aici cand mananci ramen (taitei cu supa) ii sorbi si scoti sunete de plescaiala. Asta inseamna ca mancarea e buna. Daca mananci ca in Europa, civilizat, fara sunete, ei considera ca nu iti place.
2. Din carne se musca. Au betisoare, nu cutite. Iei bucata de carne si musti din ea, nu o tai.
3.Bolul de supa, sau de orez se ridica in mana cand mananci ca sa fie mai aproape de gura, nu te chinui ca la noi, sa stiai cu spatele drept si sa duci mancarea elegant din farfurie pana la gura.
4. Nu iti sufli nasul in public. Asta se face numai la wc, in intimitate. Dar iti tragi mucii pe nas pana nu mai poti, cand iti curge nasul, ca asta e elegant la ei.
5. Te besesti in public. Daca iti vine nu o sa strici matele pentru ca sa salvezi nasurile oamenilor.
6. Se doarme la cursuri. E respectos pentru o persoana ce e obosita pentru ca a muncit sa vina la tine la ora si sa doarma acolo, in loc sa doarma acasa, in confort. Tu trebuie sa apreciezi ca el e acolo pentru ca iti respecta cursul.
Si exemplele pot continua la nesfarsit...
De povestit am povestit multe: de la experienta ei ca asistent universitar, in diferite centre universitare din lume, pana la frustrarea sistemului bancar din Japonia. Aici nu se poate plati mai nicaieri cu cardul si toata lumea umbla cu bani multi in portofel. Daca nu ai un cont in banca nu poti sa iti faci abonament la telefon iar utilitatiile le platesti cash pentru ca nu lucreaza cu conturi internationale.
Am ras si am povestit despre scoala, pedagogie, Romania dar si aventuri japoneze. Am discutat despre romanii pe care ii cunoastem aici si despre comunitatiile din Japonia. A fost super. Abia astept sa ne mai vedem odata. Am in plan sa fac o iesire cu toti romanii pe care ii stiu, odata prin octombrie...
Pe curand...

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare