Jurnalul unui tanar medic

Putini stiu ca Mikhail Bulgarov a fost doctor. Dupa ce termina facutltatea de Medicina de la Kiev, avunge medic pe front iar apoi medic intr-un micut sat. Din cauza ranilor de pe front devine dependent de morfina, si dupa ce reuseste sa scape de dependenta, se retrage din a practica medicina si se dedica scrisului. Despre perioada in care a fost doctor, scrie un roman despre perioada in care a fost dependent de morfina dar si o culegere de proza scurta, intitulalata: Insemnarile unuit tanar medic.
Postul de televiziune englezesc Sky a lansat in luna decembrie o miniserie inspirata din culegerea de povestiri a marelui scriitor. In rolul lui Bulgarov joaca Jon Hamm - pe Bulgarov naratorul, cel in varsta si Daniel Radcliffe, pe tanarul doctor ce este repartizat, dupa absolvire, intr-un sat uitat de lume, la capatul Rusiei.
Miniseria cuprinde 4 episoade cu durata de 23 de minute, plinde de umor si dramatism. Pentru mine a fost o mare bucurie sa il revad pe Radcliffe, pe care nu il mai vazusem de la Harry Potter incoace. Stiu ca a mai jucat intr-un film de groaza, insa nu am apucat sa vad filmul.
Tanarul doctor, sef de promotie la Universitatea de Medicina si Stomatologie din Moscova, este repartizat, intr-un sat, izolat, intr-o iarna ce pare ca nu se mai termina niciodata. Satul vecin se alfa la 35 de km departare, insa in iarna grea este aproape inposibil sa ajungi pana acolo. Asa ca tanarul doctor se vede in fata faptului implinit si incearca sa aplice tot ce a inatat in scoala, in cazurile ce ii vin la spital. El trebuie sa se ridice la statutul doctorului precedent Leopold Leopldovici, un doctor iubit in comunitatea locala, ce murise de curand. Statura sa micuta, si fata de copil nu prea il ajuta sa castige increderea localnicilor, insa nici a personalului micului spital. In singuratatea sa incepe sa vorbeasca cu alter ego-ul sau, doctorul matur, din viitor, ce isi  aminteste aventurile prin care a trecut in tinerete si incearca sa il invete pe alter ego-ul tanar sa nu faca aceleas greseli pe care le-a facut si el.
Englezii fac miniserii bune, investesc multi bani in productie, distribuie actori buni si rezultatul e cel asteptat.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare