Iasi, Capitala Culturala Europena in 2021

Stirea cu Iasi - CCE in 2021 e veche. Ea a aparut in urma cu cateva luni, cand o mana de oameni: primar, prefect, presedinte de CJ, ministrul culurii, directorii de la importantele instutii culturale din Iasi si cativa invitati externi, au pus tara la cale ce si cum sa faca. Atunci s-a comentant ca sunt sanse, insa nu e nimic concret. Iasiul are diferite activitati culturale, insa nimic care sa ii consolideze imaginea asta. Sibiul are Festivalul de Teatru, si asta a jucat un rol important in castigarea acestui nume.
Mi-am zis atunci ca e o chestei politica. Nenea primarul sa se laude ca face si drege ias directorii de muzee sa vina si ei cu idei. O vazusem pe fosta directoare de la Muzeul de Istorie din Bacau, ce acum e sefa la Iasi - si tin minte ca pe vremea cat a fost ea directoare, Muzeul de Istorie a stat gol, doar cu o expozitie a lui Marandici, pentru ca nu avea mobilier. Sper sa nu faca la fel si la Iasi.
Insa imediat dupa aceea, lucrurile au inceput sa le lege, ceva de nici nu-ti vine sa crezi. UNITER-ul a tinut prima gala in afara Bucurestiului, la TNI, in vechea cladirea a teatrului, proaspat renovata, cea mai frumoasa cladire de teatru din tara, dupa vorbele multora. Apoi Beatrice Rancea, directoare la Opera Romana Iasi a organizat UNITER-ul operelor - Gala Premiilor Operelor Nationale, un eveniment ce a avut un mare succes.
Apoi a aparut Dan Lungu in peisaj, ca director al Muzeului Literaturii Iasi. Mie imi place cum scrie, insa nu ma asteptam sa fie asa un bun gospodar. Cu ocazia Noptii Muzeelor, a organizat o sumedenie de evenimente interesante, apoi a pus wi-fi gratuit in Parcul din fata muzeului Casa Pogor, parc transformat in Parcul Litraturii, si de cateva zile in prima biblioteca in aer liber din Romania.
Si asta nu e tot, in octombrie se organizeaza FILIT: Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi, primul festival de gen din Romania. La festival sunt invitati scriitori de renume din tara si strainatate si traducatori celebrii.
De ce scriu despre toate astea, acum? Pentru ca tocmai am vazut un anunt ca se cauta voluntari pentur festival. Sincer, as vrea sa fac parte din echipa aceea, insa ajung prea tarziu acasa. Dar poate sunt persoane, printe cititorii mei, ce ar vrea sa se implice in acest eveniment minunat. Intrati pe site-ul festivalului si cititi acolo informatiile.
Si daca de anul asta au inceput doua evenimente culturale imporante, au timp in 8 ani sa-si consolideze un nume, nu? Si asa, Iasiul o sa fie nu numai capitala culturala a Romaniei (ceea ce isi dorea Cuza), ci si a Europei, pentru un an. Eu le tin pumnii. Sper sa la iasa proiectul, nu in 2021, ca atunci o sa castige Clujul, in 2022, sa avem doi ani consecutivi.
Pe curand...

Pe curand...

Comentarii

Postări populare