Muzeul sarii si al tutunului

Dupa cum va spuneam in articolul de acum doua zile, miercuri am fost sa vizitez muzeul Sarii si al Tutunului. Muzeul apartine de compania JTI (Japanese Tabbaco International) si prezinta o istorie a tutunului si a sarii, doua industii ce au jucat un rol important in comertul internationala japonez. De astazi muzeul este inchis pentru o perioada de timp, cat timp se muta intr-o alta cladire, asa ca am tinut mult sa il vedem pana se inchide.
Muzeul aflat in cartierul Shibuya se intinde pe patru niveluri, doua dedicate tutunului, unul sarii si unul colectiilor provizorii. Muzeul se viziteaza de sus in jos, incepand cu colectia provizorie unde acum se afla o colectie de postere a colectiilor ce au fost prezentate in muzeu, de la deschidere pana la inchidere.

Pe langa aceasta colectie de postere, galeria mai oferea o colectie de instrumente de fumat (pipe traditionale japoneze) si picturi din perioada in care tutunul a aparut in Japonia. Printre exponate se afla pipa Imparatului Meiji, pipe din lumea intreaga, carti si manuale despre tutun si sare.

Etajul urmator era dedicat sarii. In expozitia respectiva puteam vedea tipuri de cristale de sare, poze din minele de sare din diferite tari ale lumii, tipuri de sare din lume (din pacate nu si din Romania) si o istorie a extragerii sarii de mare din Japonia.


Urmatorul etaj era dedicat istorie tutunului in Japonia, de la aparitia lui, pana la dezvoltatea industriei locale. Pipe vechi de bambus sau fildes, prese de tutun, tutunul in teatru si apoi aparitia pachetelor de tigari si ecolutia lor.

Mie mi-a placut mult replica unui tutungerii din anii' 60, unde pe langa micul magazin de tutun se gasea si un automat de tigari din anii '60 ce a functionat pana in urma cu cativa ani, cand a fost adus in muzeu.

Etajul acesta mi-a adus aminte de Muzeul Gazului pentru ca la fel ca si acolo, industria asta incepe sa moara. Daca in Muzeul Gazului am putut sa vad electrocasnice ca fier de calcat sau frigider pe baza de gaz (ce au fost inlocuite in tip cu cele electrice), in expozitia asta am putut sa vad pachete de tigari ce promovau turismul din Japonia sau aveau niste cutii ce ar putea fi numite mici opere de arta. Acum, la nivel mondial, se incearca inabusirea acestui viciu, ce candva era foarte popular.
Ultimul nivel (de sus in jos - mezaninul) adapostea o expozitie de pipe din intreaga lume, o expozitie de zei ce fumeaza (cei din America Centrala), o istorie a raspandirii tutunului si o colectie de pachete de tigari din intreaga lume. Am cautat expozitia pentru Europa si am frunzarit mapele cu pachete pana cand am dat de Romania. Nu stiu cat de vechi erau acele pachete, insa eu nu am auzit niciodata de acele tigari. Eu stiu ca pe timpuri exista Carpati si Marasesti, dar posibil ca inainte de ele au existat: Litoral, Select, Diplomat, Sinaia, Specialitate si Nationale.

La parter se afla un magazin de suveniruri, o cafenea si desigur un loc de fumat. Nu stiu unde o sa se mute muzeul, insa cladirea veche in care se alfa e foarte frumoasa si sper sa nu o darame. E un muzeu de nisa interesant, pentru cei ce s-au plictisit de muzee de arta, istorie si stiinte.

Mai multe poze din muzeu puteti vedea pe pagina de facebook a blogului, aici.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare