Noapte buna, copii!

Sunt intr-o etapa in care citesc multa literatura contemporana si in special literatura romana contemporana. In cautarile mele de romane am dat de romanul lui Radu Pavel Gheo si m-a atras mai mult biografia sa. Tipul e de prin Banat, a locuit o buna perioada de timp la Iasi, a castigat la Loteria Vizelor insa s-a intors in tara dupa un an, pentru ca nu s-a adaptat la Visul American. Acum locuieste la Timisoara, unde e foarte activ in activitatea sa culturala.
Cine spune ca un roman bun nu se inspira din lucrurile pe care le traiesti tu, nu stie ce vorbeste. Romanul lui Gheo, isi desfasoara actiunea intr-un sat de prin Banat, in Iasi, un satuc intre Iasi si Dorohoi si in State si ne spune povestea a trei prieteni ce vor sa fuga dincolo, pe timpul comunismului. Trei dintre ei ajung in California, al treilea ramane in tara. Actiunea se petrece in anii 2000, cand unul din cei trei emigranti se intoarce in tara, si intamplator se intalneste cu prietenul lui, din copilarie, cel ce nu mai reusise sa fuga, in Iasi. In paralel cu povestea contemporana, cu banala poveste a doua personaje ce ce intalnesc intmplator, exista povestea de fundal, cea a copilariei in satul bunicilor, cea a adolescentei cu muzica buna ce o prindeau de la Sarbi si cu incoltirea ideiei de libertate. Apoi aflam putin si din viata celor trei, pe meleagurile americane, poveste ce il aduce intr-un fel pe cel intors acasa, in Iasi.
Pe langa povestea principala, mai exista o poveste secundara, in prolog si epilog, o poveste cu niste personaje ce se intersecteaza putin cu personajele principale dar si doua personaje misterioase (posibil Sfantul Petru ce se plima pe Pamant cu inca un batran).
E un roman bun, premiat si laudat de critici, ce merita citit. El este destul de maricel, si de aceea povestea e destul de impletita, dar scriitura e atat de buna incat ti-e greu sa lasi cartea din mana.
Am inceput foarte bine cu lecturile pe anul asta.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare