Gyoza - coltunasi japonezi

Gyoza a fost felul meu preferat de mancare in primul an de Japonia. Tot laboratorul imi spunea gyoza guy pentru ca eram disperat dupa coltunasii cu carne ai japonezilor. Nu degeaba Hakan mi-a facut cadou de Craciun un breloc (pe care il port la stick) in forma de gyoza.
Si cum se face acus un an de cand m-am intors acasa, weekendul trecut am decis sa fac gyoza de casa.
Cam asa ar fi trebuit sa arate, insa nu mi-au iesit asa, dar au fost la fel de bune...


Pentru aluat avem nevoie de:
200 g de faina
o lingurita de sare
110 ml de apa calduta
Ingredientele se amesteca bine si dupa ce aluatul incepe sa se lege, se framanta pana devine omogen. De aceasta etapa s-a ocupat mama pentru ca mie nu imi place sa imi bag mainile in ceva lipicios.

Aluatul se pune apoi intr-o folie de plastic si se lasa la rece o ora in frigider. Dupa aceea, se intinde bine, cat de subtire puteteti si te taie cercuri cu diamterul de aproximativ 9-10 cm pe care o sa se aseze, apoi umplutura.

Pentru umplutura avem nevoie de:
250 de grame de carne tocata de porc (eu am folosit amestec de porc cu vita ca sa nu fie foarte grasa)
jumatate de ceapa
trei catei de usturoi
o frunza de varza
o lingura de ulei de susan
o lingura de sos de soia
Puneti apa la fiert si cand incepe sa fiarba, puneti inauntru frunza de varza, pe care o opariti intr-un clocot, doua
Apoi o clatiti in apa rece si o tamponati cu un servetel de hartie pentru a scapa de excesul de apa.
Dupa ce foaia de varza oparita a fost scursa bine, o tocati marunt.
Tocati jumatatea de ceapa cat de marunt posibil
Amstecati carnea tocata cu sosul de soia, uleiul de susan, ceapa tocata, varza taiata si usturoiul pana cand compozitia devine omogena. Adaugati sare si piper dupa gust.

Apoi, adaugati o lingurita de umplutura pe mijlocul cercului de aluat, pliati in doua aluatul, umeziti marginea uneia din jumatati iar pe cealalta, prindeti-o de cealalta, in pliuri. Dupa prindere, gyoiza ar trebui sa arate cam asa:

Intr-o tigaie incingeti foarte putin ulei si asezati gyoza pe o parte. Lasati-le acolo pana cand devin rumene pe partea pe care le-ati asezat. Cand s-au rumenit, le intoarceti pe partea cealalta, adaugati apa si puneti un capac peste tigaie. Astfel ele vor fi abe pe partea pe care s-au fiert si aramii pe partea prajita. In teorie, ca in imaginea de la inceputul articolului. Mie nu prea mi-a iesit asa. Fie s-au rumenit pe ambele parti, fie s-au inmuiat prea tare. Nu am reusit sa intind aluatul prea bine si a fost un pic cam prea grosut. Insa au fost excelent de gustoase.
Dupa ce le-ati preparat si le pregatiti de servit, realizati un sos din sos de soia, otet de orez (sau daca nu aveti otet de orez, niste otet de mere diluat in multa apa) si ulei picant chinezesc.
Gyoza se inmoaie in acest sos si apoi se mananca.
Pofta mare!
Pe curand!

Comentarii

Postări populare