Bucharest, these days

Tomo Minoda e unul din fotografii pe care ii urmaresc pe facebook si nu pentru ca e un japonez in Bucuresti ci pentru ca Alex si Roman mi-au spus de el si mi-au placut mult fotografiile lui. Asa ca atunci cand am vazut anuntul expozitiei, si am stiut ca o sa ajung in Bucuresti in acea perioada, am zis ca trebuie sa ma duc acolo.
Asa ca duminica pe la ora pranzului am ajuns la Galeria IX, unde m-am delectat cu cateva din pozele pe care Tomo le pune pe facebook sub denumirea de Bucharest Today.
Cea mai mare bucurie a fost, insa faptul ca l-am cunoscut pe el, in persoana si nu ma mai simteam ca un stlalker care i-a dat follow si ii da like-uri in disperare la poze.
Ideea conceptului de Bucharest today a inceptu anul trecut, dupa ce Tomo si-a luat un aparat nou de fotografiat. "O temă şcolară pentru mine însumi, care să-mi folosească şi pe care să fiu nevoit să o fac în fiecare zi. Şi în plus să nu mă coste nimic. În aceste condiţii, ceea ce puteam face a venit de la sine: să fotografiez oraşul în care locuiesc şi oamenii pe care îi întâlneam zilnic. Cu alte cuvinte, să ţin un jurnal fotografic şi, drept «mărturie», să postez în fiecare zi pe un site de socializare acele fotografii. Aceasta a fost ideea de la care am pornit pentru Bucharest Today". 

Si tot in descrierea expozitiei, e si definitia lui ca artist, ceea ce m-a atras pe mine la fotografia lui.
"A fotografia ceva considerat frumos de către oricine nu este un lucru rău, fără îndoială, dar a face o fotografie minunată pornind de la un lucru neinteresant este o provocare ce merită încercată, de mare dificultate, care face dovada abilităţilor şi tehnicii fotografului. În plus, şi acel ceva «neinteresant» îşi are totuşi raţiunea sa de a fi”, afirmă fotograful. „A 60-a parte dintr-o secundă înseamnă 0,016666 secunde. Dacă reuşeşti să imortalizezi într-o imagine ceea ce se întâmplă în acea fracţiune de secundă, acea clipă devine eternitate. Acest adevăr simplu şi frumos cred că reprezintă farmecul fotografiei. Se naşte o breşă atunci când priveşti realitatea şi fotografia care o înfăţişează. Este ceva extrem de profund, asemănător cu semnificantul şi semnificatul lui Saussure. A trecut mai bine de un an când mi-am propus să fotografiez zi de zi ceva şi am ajuns să fac această expoziţie. Le mulţumesc celor care m-au ajutat când fotografiam, celor care s-au lăsat fotografiaţi, dar şi curatorului expoziţiei, Claire van Els, pentru că nu este nimic mai neplăcut pentru mine decât să aleg din fotografiile proprii. Ea a reuşit să strângă cele mai bune 23 de fotografii din 2000"

Asa ca daca sunteti in Bucuresti, si sunteti pasionati de fotografie, nu trebuie sa ratati aceasta expozitie.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare