Cartea fugilor

Nu as putea numi cartea lui Jean-Marie Gustave Le Clézio un roman, ci mai degraba un eseu despre claustrofobie si despre dorinta de evadare si fuga.

Intr-o noapte cu luna plina, acum vreo 3-4 luni, am tras concluzia ca nu am citit niciu roman african. Asa ca am pus mana pe telefon si am inceput sa fac saptarui. Asa am dat de J.M.G. Le Clézio, autor de origine africana (familia sa a fost stabilita in Mauritius, tatal sau lucrand toata viata ca medic misonar in Africa), laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 2008. Pe langa el am mai dat de doi autori celebri si pe toti trei i-am notat undeva, intr-o notica ca sa caut a doua zi pe siteurile mele ceva carti.
O luna mai tarziu, in una din discutiile mele telefonice cu Irinuca, aflu ca si-a cumparat o carte de pe net, ce era la oferta, la 5 lei. Imi spune ca ii placea mult titlul, Cartea fugilor, insa de autor nu stia nimic, cu toate ca era Laureat Nobel in 2008. Atunci mi-a picat fisa ca era unul din autorii pe care vroiam si eu sa-i citesc, asa ca i-am cerut linkul cartii si am comandat-o si eu.
Acum i-a venit randul...

Nu pot spune ca e cea ce as fi vrut eu sa citesc cand in noaptea aceea guvenata de o luna plina ce imi inducea insomnie. Eu as fi vrut un roman cu actiunea in africa, un roman despre obiceriurile, credintele si viata de acolo, scris de un basinas. Asa am citit In tara lui Dumnezeu insa Tatiana Niculescu Bran scrie din carti, fara sa fi simtit sau trait ceea ce prezinta acolo. Poate pentru ca m-a fi asteptat sa fie altceva, am pornit cu stangul si cartea nu a mai castigat teren in sufeletul meu, cu toate ca este o carte foarte buna si interesanta. Chiar nu mai citisem un roman experimental de mult. Si as fi vrut sa stiu ca asta e inainte sa il incep, ca il priveam altfel. E un roman ce o sa-i placa mult lui R, tocmai de aceea i l-am si recomandat. Cred ca i-ar face placere sa-l citeasca chiar in franceza, limba in care e scris. Sigur el o sa aprecieze cartea si astfel eu nu o sa ma mai simt vinovat pentru cele trei stele ce are i le-am acordat pe goodreads.

Pe curand...

Comentarii

Postări populare