Aglaja

Acum o saptamana citeam De ce fierbe copilul in mamaliga, o carte ce m-a impresionat foarte mult. Micro romanul poem semi-autobiografic mi-a placut nu neaparat pentru subiect, ci pentru modul in care a fost scris. Naratorul romanului e Aglaja, fetita si apoi Aglaja tanara, deci actiunea se vede prin ochii unui copil si mai tarziu prin ochii undei adolescente. 
Dupa ce am scri pe blog despre roman, am primit un mesaj de la Ancuta, cititoare impatimita si cinefila si mai impatimita, ce ma intreba daca am vauzut si fillmul Stiam de film, il descoperisem cand cautam o poza cu Aglaja Veteranyi, alta decat celebra poza cu caciula pe cap. Imediata mi-a trimis un link unde il pot gasi, si cateva zile mai tarziu, adica ieri, m-am uitat la film.
Aglaja e un film de televiziune realizat in 2012 de catre unguri. A fost primul meu film unguresc si am suportat limba mai usor decat ma asteptam. Am ras copios cand i-am auzit pe unguri vorbind romaneste.
A fost o experienta interesanta sa vad acest film, pentru ca, dupa cum spuneam in inceputul articolului, eu n-am apreciat cartea ce sta la baza filmului, pentru tema, ci pentru modul in care e scrisa. De ce fierbe copilul in mamaliga e o carte de sentimente nu de actiune, si surprinzator, ungurii au reusit sa realizeze asta si in film.
Bun, actiunea din film si cea din carte sunt oarecum paralele, dar nu identice, desfasurandu-se pe doua linii atemporare diferite, Actiunea din film, avand loc cu vreo 10-15 ani dupa cea din roman. De aceea si locurile unde se desfasoara actiunea sun putin schimbate dar si anumite evenimente dispar si apar altele.
Dar e un film interesant ce merita vazut indiferent daca ati citit cartea sau nu.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare