Drumul catre libertate

1# Curajul tineretii

A photo posted by Horea Sibișteanu (@horicas) on

Sa fie mai bine de doi ani, de cand am vazut documentarul lui Adelin Petrisor, ce mi-a deschis criozitatea spre Coreea de Nord. Prima biografie/ marturie a ororilor de acolo a fost Escape from Camp 14. Mi-am spus ca nu poate sa existe o carte mai tulburatoare pe acest subiect dar cand am citit Nothing to Envy mi-am dat seama ca ma inselasem. Nu numai detinutii politici mor de foame in Coreea de Nord, ci si oamenii simpli. Si atunci, de ce nu se revolta nimeni?
Din nou am fost surprins de o astfel de carte, de data asta scrisa de o tanara de 21 e ani, Yeomni Park. Yeomni nu a avut o viata foarte grea, in comparatie cu ceilalti nord-coreeni. Tatal ei se ocupa de bisnita si aveau ce manca. Mai greu a fost atunci cand acesta a fost prins si inchis. Si-a piersut statutul si brusc au devenit saraci. Si poate ca nu ar fi fugit din Coreea de Nord, cu toate ca traiau cu frica si le era foame, daca sora mai mare a lui Yeonmi nu ar fi fugit cu o prietena. Atunci, mama si fata mai mica, au plecat in cautarea lor. Pana aici pare o carte tipic celor despre Coreea de Nord. Insa asta e doar prima jumatate. Park ne prezinta toata drama petrecuta in China, unde nord-coreencele sunt vandute ca sclave, barbatilor, pentru ca nu sunt destule femei in China. Yeomni avea doar 13 ani cand a fugit, si odata cu traversarea granitei spre China, a lasat in urma copilaria. Si-a vazut mama violata, a fost vanduta si a ajuns sa faca vide-chat pentru a castiga bani si a fugi din nou, spre Coreea de Sud.
Dar viata intr-o tara capitalista e grea, Yeomni nu e invatata sa gandeasca singura si nu stie ca opinia ei e importanta. Cauta mereu raspunsurile corecte, inclusiv atunci cand acestea nu exista.
Drumul catre libertate e o carte diferita de toate celalalte din aceasta categorie. E diferita pentru ca e scrisa de o fata de 21 de ani. De o fata ambitioasa ce reuseste sa isi dea Bacalaureatul si sa intre la una din cele mai de prestigiu universitati din Seoul. O fata care lupta pentru drepturile omului in Coreea de Nord, cu toate ca a intrat in vizorul autoritatilor Nord-Coreene si televiziunea propagandista de acolo o terfelesc in toate mocirlele. Si curajul asta i l-a dat doar lipsa maturtatii. Cu cat inaintam in varsta, incepem sa calculam riscurile si luam decizii mai greu. Insa ea a pornit devreme pe drumul asta si daca o tine tot asa, ar putea sa ia si un Nobel pentru Pace.
Pe curand...

Comentarii

Postări populare